Wie zorgen er voor je?

Kinderorthopedisch chirurg W-J.Marijnissen

Wie?
Kinderorthopedisch chirurg W-J. Marijnissen

Wat doet een kinderorthopedisch chirurg?
Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in het opereren van spieren, botten en gewrichten. Een kinderorthopedisch chirurg behandelt kinderen met afwijkingen van spieren, botten, banden en gewrichten, zeg maar alles wat je nodig hebt om te kunnen bewegen, wandelen, zwemmen, lopen, spelen en bijvoorbeeld voetballen.

De afwijkingen kunnen aangeboren zijn, zoals bijvoorbeeld een klompvoet of heupdysplasie; hierbij is je heupkommetje te klein, of een pannenkoekmeniscus; discoïde meniscus, dit leidt meestal niet meteen tot klachten maar wel als je wat ouder wordt.
De afwijkingen kunnen ook ontstaan tijdens de groei, zoals bijvoorbeeld een scoliose, dit is een verkromming van je rug, of een exostose; een botuitgroeisel op een plek waar dat niet hoort.

Sommige afwijkingen ontstaan door een ongeval, bijvoorbeeld een botbreuk of het afglijden van de heupkop. Tijdens sporten kan je je knie verdraaien, waardoor je meniscus scheurt of je kruisband kapot gaat. Je hebt dit vast ook weleens op tv gehoord bij een beroemde voetballer of andere sporter.

Tenslotte kunnen er ook problemen ontstaan door een ontsteking; bijvoorbeeld een ontsteking van je (heup)gewricht of van een bot; osteomyelitis.
Opereren doen we alleen als het echt niet anders kan.
Je ziet ongeveer hoe dat werkt in het stukje wat dokter Marco Schnater heeft geschreven.

Opereert u kinderen?
Ja, de kinderorthopedisch chirurg opereert ook kinderen.
De meeste voorkomende operaties zijn verwijderen van botuitsteeksels. Een enkele keer een spoedoperatie, als er sprake is van een gewrichtsontsteking of afglijden van de heupkop.
Bij oudere kinderen soms een kijkoperatie van de knie om een gescheurd stukje meniscus te verwijderen, maar soms ook weleens om een kruisband te repareren.