Wie zorgen er voor je?

De Co-assistent

Wat doe je hier in het ziekenhuis?
Hallo allemaal!
Ik heet Maurits en ik ben co-assistent, een moeilijke naam voor een iemand die bijna dokter is. Ik zit net als jullie ook nog op school, maar niet een school met een juffrouw of meester. Ik krijg ook geen taal of rekenen meer, ik leer hoe ik kinderen en grote mensen beter kan maken. Weet je hoe ik dat doe? Ik luister dan bijvoorbeeld naar jullie longen en dan vraag ik jullie heel diep adem te halen. Vaak luister ik ook naar jullie hart en dan moet je juist heel stil zijn.

Hoe lang blijf je hier?
Ik blijf hier nog twee weken, maar misschien kom ik nog wel een keertje terug.

Hoe vind je het op de kinderafdeling/neonatologie?
Ik vind het heel leuk op de afdeling. Alle dokters en zusters zijn erg aardig. En jullie doen zo goed je best om weer beter te worden. Ik woon hier ver vandaan, maar ik kom elke morgen graag hier naar toe, omdat ik graag wil zien hoe het met jullie gaat.

Wat vind je het leukste?
Het leukste vind ik als kinderen geboren worden. Dan zijn pappa en mamma zo blij dat ze een nieuw kindje hebben gekregen. En ik stiekem ook wel hoor!

Wat is het grappigste dat je hebt meegemaakt?
Laatst was ik bij een operatie waar een baby werd geboren. Wanneer het dan geboren is, moeten we de baby nakijken of het gezond is. Er stond ook een man in een operatiepak bij die dacht dat ik de kinderdokter was, en keek naar mijn schoenen. Ik had toen groene klompen aan met ‘gast’ erop gestift. Die man zei: ‘Heeft u zelfs gastschoenen aan dokter?’ ‘Ja,’ zei ik, ‘en ik ben nog een groentje, zoals u aan de kleur van mijn klompen kunt zien’. Hij zei: ‘Laten we dat toch maar niet hopen, dokter’. Bleek even later dat het de vader van het kindje was.

Wat ga je doen als je hier weggaat?
Als ik hier wegga, ga ik eerst vakantie vieren. Daarna moet ik weer in een ander ziekenhuis gaan werken. Het liefst zou ik nog wel even hier willen blijven.

Wat wil je later worden?
Ik denk dat ik later huisarts wil worden, of misschien toch wel kinderarts?

Hoe lang moet je daarvoor nog leren?
Ik moet dan nog heel lang leren. Nog wel vijf tot misschien wel acht jaar.