Wie zorgen er voor je?

Kinderfysiotherapeuten

De kinderfysiotherapeut helpt kinderen met bewegen. Er zijn heel veel redenen waarom kinderen daar soms hulp bij nodig hebben. Sommige kinderen bewegen niet goed omdat ze een aangeboren afwijking hebben, andere kinderen moeten bijvoorbeeld opnieuw leren bewegen na een operatie.

Je kunt niet zelf een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut. Alleen als de kinderarts vindt dat je hun hulp nodig hebt, wordt de kinderfysiotherapeut ingeschakeld.

Als je in het ziekenhuis ligt komt de kinderfysiotherapeut bij jou aan bed. Als je niet in het ziekenhuis bent opgenomen zie je de kinderfysiotherapeut op de kinderpolikliniek.

Kinderafdeling
Op de Kinderafdeling behandelen de kinderfysiotherapeuten kinderen na bijvoorbeeld een operatie. Zij helpen de kinderen met het oefenen en met het opnieuw leren lopen. Dat kan zijn na een buikoperatie of een operatie na een botbreuk. Daarnaast behandelen ze kinderen met ademproblemen. Opnieuw goed leren ademen heeft ook te maken met beweging.

Polikliniek
Tijdens een speciaal spreekuur, dat combipoli wordt genoemd, werken de kinderarts en de kinderfysiotherapeut samen. (een gecombineerd spreekuur dus) Dit spreekuur is speciaal bedoeld voor kinderen die zich niet goed bewegen. Bijvoorbeeld omdat hun motorische ontwikkeling te langzaam gaat. Elk kind leert in de loop van zijn leven zitten, omrollen, staan, lopen, rennen en klimmen. En ook kleinere bewegingen leer je in de loop van je leven steeds beter. Denk bijvoorbeeld maar aan knippen. Als peuter lukt dat nog niet zo goed, maar als je ouder wordt gaat dat steeds beter. Dit leren bewegen noemen ze je motorische ontwikkeling en bij sommige kinderen gaat dat dus te langzaam. Zij krijgen hulp van de kinderfysiotherapeut.

Het kan ook zijn dat de beweging niet goed gaat omdat er iets mis is met je spieren ook dan kan de fysiotherapeut je helpen met zo goed mogelijk bewegen.Obesitas spreekuur
Als je te dik bent kun je terecht bij het obesitas spreekuur. Tijdens dit spreekuur wordt je onderzocht door de kinderarts, de diëtist, de kinderfysiotherapeut en de psycholoog.
De kinderfysiotherapeut adviseert je over bewegen, conditie en kracht.