Kindermishandeling

Kindermishandeling

Jaarlijks worden er ongeveer 120.000 jongeren mishandeld in Nederland. Dat zijn er veel en het kan zomaar zo zijn dat dit iemand overkomt die je kent of dat je zelf mishandeld bent. Kinderen die mishandeld worden houden dat vaak geheim, omdat ze zich schamen, bang zijn of zichzelf de schuld geven.

Wat is kindermishandeling?
Bij kindermishandeling denken we vaak aan kinderen die geslagen worden en dit hoort zeker bij kindermishandeling. Maar er zijn meerdere soorten kindermishandeling:

  • Lichamelijke mishandeling, bijvoorbeeld het slaan van een kind.
  • Lichamelijke verwaarlozing, waarbij het kind niet krijgt wat hij nodig heeft, zoals eten, drinken en kleding.
  • Emotionele mishandeling, waarbij een kind bijvoorbeeld uitgescholden wordt.
  • Emotionele verwaarlozing, wat gebeurt wanneer het kind voortdurend geen aandacht en liefde krijgt.
  • Seksueel misbruik.


Wie mishandelt kinderen?
Kindermishandeling komt meestal bij een kind thuis voor. In de meeste gevallen is het één van de ouders, maar het kan ook een ander familielid zijn, een leraar of lerares of iemand anders in de omgeving van het kind.
Degene die mishandelt doet het niet altijd expres. Bij verwaarlozing van een kind kan het bijvoorbeeld zijn dat de ouder het kind niet goed kan verzorgen en het kind daarom verwaarloost.

Omstanders – school, vriendjes, klasgenoten – weten vaak niet hoe ze kunnen helpen. Dat is heel erg en daar moet iets aan veranderen. Binnen het Albert Schweitzer Ziekenhuis is er een team die hier veel aandacht geeft: Kinder*Care.

Een goede website voor kinderen om meer te weten over kindermishandeling en wat er mee te doen is die van het klokhuis:
http://kindermishandeling.hetklokhuis.nl/