Onderzoeken

Bloedprikken

Waarom word je geprikt?
Soms wil de dokter jouw bloed laten onderzoeken.  Als je ziek bent, dan kunnen wij in jouw bloed veel zien. We kunnen soms ontdekken waarom je je ziek voelt, of moe. Maar ook of je al weer beter aan het worden bent. Dat bloed bekijken we in het laboratorium. Daar staan allemaal apparaten om jouw bloed te bekijken.

Bloedprikken, hoe gaat dat dan?
Voordat we jouw bloed kunnen bekijken, moeten we eerst een beetje bloed van je hebben. Bloed prikken doen we bij kinderen extra voorzichtig, maar je voelt altijd een beetje pijn als je geprikt wordt. Daar kun je even van schrikken.
Voordat je wordt geprikt krijg je een bandje om de bovenkant om je arm. Dit doet geen pijn. Het bandje zorgt ervoor dat er tijdelijk wat meer bloed in je ader zit zodat de medewerker van de afdeling Bloedafname goed kan zien waar ze moet prikken.
 
Meestal krijg je de prik aan de binnenkant van de arm, bij je elleboog. Als het nodig is, houdt iemand even je arm vast, want je moet goed stil zitten tijdens het prikken. Als je wilt mag je natuurlijk bij je vader of moeder op schoot zitten.

Verdovende zalf of spray
Je kunt bij de dokter ook zalf krijgen om op je arm te smeren zodat je het prikje minder voelt. Dat moet er wel minstens een uur van te voren opgedaan worden. Ook kan de verpleegkundige van de afdeling een spray op je arm doen zodat de prik minder zeer doet.

Vingerprikje
Als we maar heel weinig bloed nodig hebben, bijvoorbeeld als we alleen maar hoeven te weten hoeveel suiker er in je bloed zit, dan krijg je alleen een prikje in het topje van je vinger.
Je krijgt natuurlijk een mooie pleister erop!


Ook als je op de kinderafdeling ligt, is het soms nodig om bloed te prikken. De medewerker van het laboratorium komt dan bij je langs met de 'prikkar'. Hierop staan vooral veel buisjes waarin een beetje bloed wordt opgevangen en bewaard. Die buisjes gaan naar het laboratorium waar het wordt onderzocht.