Onderzoeken

Een ruggenprik (lumbaalpunctie), hoe gaat dat?

Je lichaam bestaat behalve uit botten, spieren en organen, ook uit vloeistoffen. Bijvoorbeeld bloed en hersenvocht. Je zou denken dat hersenvocht alleen maar in je hersenen zit, maar het zit ook in en rond je ruggenmerg. Door het ruggenmerg lopen je zenuwbanen van je hersenen langs je ruggengraat naar je stuitje.  

Om meer te weten te komen over de werking van je hersenen en je zenuwen, neemt de dokter soms een klein beetje van het hersenvocht af om het in een laboratorium te laten onderzoeken. Dit gebeurt met een ruggenprik (of een lumbaalpunctie). Met een naaldje prikt de dokter laag in je rug en door het naaldje stroomt dan een klein beetje hersenvocht in een buisje. Het buisje wordt voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium.

De prik in je rug is natuurlijk niet zo fijn, maar van te voren krijg je een verdovende zalf op de plek waar de dokter gaat prikken en het is gelukkig heel snel voorbij. Op de foto's hieronder zie je hoe het gaat. In de folder kun je er ook meer over lezen.

Op het spreekuur bij de neuroloog

Rosa is samen met haar moeder op het spreekuur bij neuroloog Monique van Rijn. Die legt uit wat er gaat gebeuren en vertelt ook dat Rosa op dezelfde dag van het onderzoek weer naar huis mag.

Op de kinderafdeling

Op de afgesproken dag gaan Rosa en haar moeder naar de Kinderafdelnig; daar krijgt Rosa de ruggenprik.

Verdovende zalf

De verpleegkundige smeert wat Emla-zalf op Rosa's rug. Daardoor zal zij de prik minder voelen.

De prik

Rosa houdt haar rug goed krom, daar heeft ze thuis nog speciaal voor geoefend. De neuroloog zoekt nauwkeurig de plaats waar geprikt moet worden.

Even lekker liggen

na afloop van het onderzoek moet Rosa plat blijven liggen. De kans op hoofdpijn is dan kleiner. Hoofdpijn komt soms voor na een ruggenprik en verdwijnt na een paar dagen. Na een paar uurtjes mag Rosa weer naar huis.

Controle

Na een tijdje komen Rosa en haar moeder terug bij de neuroloog. Gelukkig bleek de uitslag van het onderzoek in orde!