Onderzoeken

Heb je het benauwd?

Als je het vaak benauwd hebt, moet je bij de dokter langs in het ziekenhuis. Die onderzoekt dan of je longen goed werken. 

Verkeerd ademen / hyperventilatie
Het kan zijn dat je op een verkeerde manier ademt en dat je daarom soms zo benauwd bent. Je gaat dan naar een kinderfysiotherapeut die je beter leert ademen.

Astma
Als je astma hebt, is er iets mis is met je longen. Je longen halen zuurstof uit de lucht. Als je lucht inademt, gaat dat via je luchtpijp naar je longen. In je longen gaat de lucht door kleine buisjes. Die noemen we bronchiën. Zij geven de lucht weer door aan hele kleine blaasjes, die de zuurstof uit de lucht in je bloed stoppen. Wanneer je astma hebt, kun je soms minder goed ademen. Dat komt onder andere door hele kleine spiertjes in je longen. Die zitten om de bronchiën heen. Adem je in, dan ontspannen die spiertjes zich. En dan komt er lucht in je longen. Adem je uit, dan knijpen de spiertjes de bronchiën dicht, om de lucht er weer uit te krijgen. Bij kinderen met astma 'vergeten' de spiertjes soms te ontspannen en trekken ze nog harder samen dan normaal. Daardoor krijg je het benauwd. Gelukkig zijn er medicjinen die goed helpen. Kijk voor meer informatie op de site 'Astmakids' van het Longfonds. Of bekijk het filmpje hieronder!

Longfunctieonderzoek
Met een longfunctieonderzoek kan de dokter onderzoeken of jouw longen goed werken of dat je misschien astma hebt. Hieronder zie je een fotoreporage over dit onderzoek. 

Terug naar alle onderzoeken

 • Klik hier

  Klik hier

  Klik hier

  Klik hier

  Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken.

 • Bij de dokter

  Bij de dokter

  Bij de dokter

  Bij de dokter

  Malik komt met zijn moeder bij dokter omdat hij het soms een beetje benauwd heeft. De dokter luistert naar zijn hart en longen en bespreekt met zijn moeder welke onderzoeken verder nodig zijn, zoals bloed prikken en een onderzoek naar hoeveel lucht er in Malik's longen kan.

 • Bloed prikken

  Bloed prikken

  Bloed prikken

  Bloed prikken

  Daarna gaat Malik met zijn moeder naar de afdeling Bloedafname. Hij geeft zelf het formulier af waarop staat wat er precies onderzocht moet worden. Daarna wordt er een beetje bloed geprikt.

 • Blazen in het apparaat

  Blazen in het apparaat

  Blazen in het apparaat

  Blazen in het apparaat

  Op de Longfunctieafdeling blaast Malik op een apparaat. Zo kan de assistente zien hoeveel lucht Malik in zijn longen heeft om te blazen. Hij mag net zo lang doorblazen tot het blauwe lampje gaat branden. Voor grotere kinderen wordt een ander apparaat gebruikt.

 • Medicijnen

  Medicijnen

  Medicijnen

  Medicijnen

  De uitslag van de onderzoeken is bekend, en de dokter heeft met Malik's moeder afgesproken dat Malik medicijnen krijgt. Daarvoor is hij nu bij Maudi, één van de kinderlongverpleegkundigen. Zij doet voor hoe Malik de medicijnen moet inademen.

 • Zelf proberen

  Zelf proberen

  Zelf proberen

  Zelf proberen

  Malik heeft goed gekeken en hij mag het nu zelf proberen. Maudi kijkt mee of hij het apparaat goed gebruikt. Als het niet lukt, geeft Maudi nog wat tips aan Malik en zijn moeder.

 • Lekker buiten spelen

  Lekker buiten spelen

  Lekker buiten spelen

  Lekker buiten spelen

  Nu alle onderzoeken klaar zijn en Malik de juiste medicijnen heeft gekregen, gaat het weer een stuk beter met hem. Hij heeft het niet meer benauwd en hij kan weer lekker buiten spelen.