Onderzoeken

Mictiecystogram

Mictiecystogram: dit is een onderzoek om te kijken hoe jouw blaas vol wordt en weer zich leegt. Daarnaast wordt gekeken of er urine van je blaas naar je nieren stroomt (dit hoort niet). Mictie is een latijns woord voor het lozen van urine (plassen). Cysto betekent: met betrekking tot de urineblaas en gram betekent afbeelding.

Voor dit onderzoek word je opgenomen voor een dagbehandeling.

Op de kinderafdeling krijg je via de plasbuis een slangetje in de blaas. Dit noemen wij een urinecatheter. Het inbrengen van het slangetje kan een vervelend gevoel zijn, maar het is meestal niet pijnlijk omdat er een verdovend glijmiddel op het slangetje zit. Via het slangetje wordt urine opgevangen en dit wordt naar het laboratorium gebracht voor onderzoek.

Tijdens dit onderzoek is de pedagogisch medewerker en je vader, moeder of verzorger bij je.

Je wordt naar de afdeling radiologie gebracht voor het onderzoek. Eén ouder of verzorger mag bij je blijven. Hij / zij krijgt een zwaar blauw gekleurd loodschort aan. Dit is tegen de straling van de camera. Er wordt nu een foto gemaakt van je buik. De blaas wordt gevuld via het slangetje van het infuus. Op een monitor kunnen wij zien hoe je blaas zich vult en of er urine naar je nieren stroomt. Dan worden ook foto’s gemaakt.

Na het onderzoek wordt het slangetje er weer uitgehaald. Je krijgt tabletten voor één dag mee (een antibioticakuur) om te voorkoen dat je een blaasontsteking krijgt. 

De uitslag van het onderzoek hoor je later van de kinderarts.