Onderzoeken

Röntgenonderzoek

Als je pijn hebt in bijvoorbeeld je arm of been en de dokter wil dit verder onderzoeken, dan wordt soms een röntgenfoto gemaakt van je botten. In ons lichaam zitten allemaal kleine en grote botten. Het kan zijn dat een bot is gebroken. Door een foto te maken kan de dokter dit zien.

Wat moet je doen?
Voor het röntgenonderzoek moet je eerst je kleren uit doen, anders zie je namelijk ook de knoopjes van je blouse of de ritssluiting van je broek op de foto. Je ondergoed mag je aanhouden. Als het alleen een foto van je arm of bijvoorbeeld voet is, dan hoeft dit natuurlijk niet. 


Bij dit meisje wordt een foto gemaakt van haar arm. De verpleegkundige
zorgt dat haar arm goed onder het foto-apparaat ligt


Hoe gaat het?
Met behulp van speciale stralen (röntgenstralen) kan er een foto van de binnenkant van je lichaam worden gemaakt. Op deze foto kun je je botten, maar ook je organen, zoals je longen en je hart zien.

Wat gebeurt er?
Vlak boven je hangt een apparaat. Misschien vind je dit een beetje eng, maar je hoeft niet bang te zijn dat het apparaat tegen je aan komt. Eigenlijk is het een hele grote fotocamera. Net als bij gewone foto's moet je heel stil liggen als de foto gemaakt wordt. Anders moet het misschien opnieuw, omdat de foto niet scherp genoeg is. Dit onderzoek doet geen pijn.

Róntgenstraling is niet zo goed voor je. Als er een paar keer röntgenfoto's worden gemaakt is dat helemaal niet erg, maar voor de verpleegkundige is het niet goed als ze dagelijks blootgesteld wordt aan röntgenstraling. ook voor je ouders of verzorgers is het niet nodig om in aanraking met de röntgenstraling 
te komen, daarom staan zij achter een dikke glazen plaat als de foto's worden gemaakt.