Slapen in 't ziekenhuis

Neonatologie

Leuk dat je ook even om het hoekje gluurt bij ons op de afdeling Neonatologie. Best een beetje een moeilijk woord, vind je niet?

Bij ons op afdeling liggen de ie-nie-mie-nie baby’s die veel te vroeg of veel te klein uit de buik van hun moeder zijn gekomen. Ze liggen in een soort doorzonwoning , een couveuse noemen wij dat, waarin het warm en vochtig is, zodat ze daar verder kunnen groeien. Op hun buikje hebben de baby’s plakkers en om hun voetje een rood lampje. De verpleegkundigen zien dan op de monitor hoe het met de baby’s gaat. In het begin hebben de baby’s ook een infuus in een handje of voetje of een slangetje in hun navel, waar ze vocht en speciale voeding door krijgen. Ook hebben ze via hun neus een slangetje dat naar de maag gaat en waardoor de baby’s eten krijgen. Sommige baby’s zijn erg ziek en hebben veel ondersteuning bij de ademhaling nodig. Zij kunnen niet zonder medicijnen, infusen en antibiotica. De verpleegkundigen en dokters moeten heel goed naar deze baby’s kijken, want ze kunnen ons niet zelf vertellen wat ze voelen. Maar als je goed kijkt, praten alle baby’s met hun hele lijfje.

Voor de papa’s en mama’s is het allemaal heel spannend en soms ook verdrietig. Ze vinden al die apparatuur vaak eng. Gelukkig mogen ze zo vaak komen als ze zelf willen, net als de broertjes en zusjes. Er liggen ook op tijd geboren baby’s op de neonatologie. Dat kan om heel verschillende redenen zijn. Sommige kindjes hebben een hartafwijking of een laag glucose gehalte in het bloed. Anderen moeten onder de blauwe lamp omdat ze er geel uit zien. Soms worden baby’s ziek thuis geboren, ademen niet zelf en komen met de ambulance hier naar afdeling. Ook kunnen en willen baby’s niet altijd zelf drinken en drogen uit. Soms moet een baby afkicken van medicijnen van zijn mamma of van drugs. Het gebeurt ook dat baby’s er niet normaal uitzien, dan moeten we veel onderzoek doen om er achter te komen wat voor soort speciale ziekte of syndroom een kindje heeft.

Er kunnen 15 van die zieke baby’s bij ons liggen en daar wordt dag en nacht voor gezorgd door een speciaal team van dokters en verpleegkundigen. Gelukkig gaat het vaak elke dag een beetje beter en als ze groot en sterk genoeg zijn en ons niet meer nodig hebben, mogen ze naar de beste plek die er is. Met papa en mama mee naar huis!