Wat heb ik?

Bril nodig

Je bent bij de jeugdarts of huisarts geweest en die heeft gemerkt dat je niet goed kunt zien. Misschien heb je een bril nodig. De arts stuurt je dan door naar de orthoptist en oogarts in het ziekenhuis.
In ons ziekenhuis is de orthoptist een mevrouw die kijkt of je ogen recht staan en of je goed kunt zien. Om daar achter te komen, heeft zij testjes met een lampje en testjes met boekjes dichtbij. Voor het kijken verder weg, heeft ze speciale kaarten.

Na deze testjes krijg je druppels in je ogen. Daarvan worden je pupillen heel groot van en ga je wazig zien. Na driekwartier wachten kunnen we de sterkte van je ogen opmeten en weten we of je een bril nodig hebt. Dat wazige zien kan trouwens wel een halve dag duren.
Omdat je pupillen zo groot geworden zijn, kan de oogarts met een lampje in je ogen kijken of alles goed is. Als je een bril nodig hebt, krijg je meteen een brilrecept mee. Daarmee kun je samen met je ouders naar de brillenwinkel om een montuur uit te zoeken. In de brillenwinkel maken ze je bril helemaal in orde. En dan kun jij weer alles goed zien.