Wat heb ik?

De Kinder Maag-Darm-Leverarts

Iedereen heeft wel eens buikpijn. Bijna altijd heeft dat dan iets te maken met de spijsvertering: de weg die een boterham aflegt , vanaf het moment dat je een hap neemt totdat deze als poep weer naar buitenkomt. Via je mond, je slokdarm, je maag, de twaalfvingerige darm, door de rest van de dunne darm, naar de dikke darm, om vervolgens lekker te wachten in het laatste stukje, de endeldarm, totdat je naar de WC gaat. Tijdens deze reis door je lichaam wordt er van alles aan toegevoegd zodat de voedingsstoffen uit de boterhamen kunnen worden opgenomen.

Onderzoek en behandeling
Als je buikpijn niet overgaat of als er nog andere problemen bijkomen, dan kan het zijn dat jouw huisarts of kinderarts je verwijst naar het spreekuur van de kinder-Maag-Darm-Leverziekten (kinder-MDL). Vaak worden dan eerst een heleboel vragen gesteld, wordt er goed gekeken naar je buik en naar welke onderzoeken er al gedaan zijn of medicijnen die je al gebruikt hebt. Samen met jou en je ouders bespreken we dan of er nog iets onderzocht moet worden en hoe we de behandeling kunnen aanpassen.

Soms gaat het beter met medicijnen, met aanpassingen in wat je eet of hulp van iemand die met je gaat zoeken naar factoren die je klachten verergeren en naar hoe je ermee om kunt gaan.
Soms is verder onderzoek nodig met bijvoorbeeld een echografie of misschien zelfs een scopie, dan kijkt de dokter met een camera in de binnenkant van je darmen!

Bij de kinderarts-MDL komen ook kinderen met problemen met de ontlasting (poep!!), met eten, met de slokdarm, maag (zuurbranden, misselijkheid) of met de lever (dit orgaan is een soort fabriekje dat allerlei stoffen afbreekt en ook weer nieuwe stoffen maakt).
Sommige kinderen nemen de stofjes uit de boterham niet goed op, bijvoorbeeld bij chronische darmziektes of bij aandoeningen als coeliakie, waarbij iemand overgevoeligheid is voor gluten). Kortom, een heleboel dingen die te maken hebben met je maag, darm of lever.