Wat heb ik?

Gebroken been

Als je je been gebroken hebt, wordt je geholpen op de Spoed Eisende Hulp. Eerst wordt er een foto gemaakt om te kijken of je been echt gebroken is en om te kijken hoe erg de breuk is. Soms kan je been worden 'gezet', de dokter zet dan meteen je botten weer in de goede stand. Soms is een operatie nodig. Daarna gaat je been in het gips, zodat de breuk in het bot weer dicht kan groeien. nadat het gips eromheen zin, wordt er weer een röntgenfoto gemaakt om te kijken of alles goed op z'n plaats zit.

Meneer broccoli krijgt gips om zijn been van gipsverbandmeester Peter Mackay.


Omdat blauw de lievelingskleur is van mevrouw Aubergine, heeft meneer Broccoli voor blauw gips gekozen.


Als het gips erom zit, wordt er nog een foto gemaakt om te kijken of alles nu netjes op z'n plaats zit.

Het eerste gips krijg je van de verpleegkundige op de Spoed Eisende Hulp. Dit is gewoon wit gips. Na een poosje kom je terug naar het ziekenhuis. Dan gaat het eerste gips eraf en bekijkt een chirurg je been. Daarna krijg je opnieuw gips dat wat langer blijft zitten. Dit doet de gipsverbandmeester. Nu kun je kiezen uit verschillende kleuren gips.

VRAGEN aan de gipsverbandmeester:

Krijg je altijd gips als je iets gebroken hebt?
Meestal wel. Als je bijvoorbeeld je arm gebroken hebt en je botten staan nog goed dan krijg je gips om je arm. Door het gips kan je arm niet meer bewegen en dan krijgt het genoeg rust om te genezen.

Wanneer niet?
Als de botstukken bij de breuk niet goed staan of er zijn teveel verschillende botstukjes dan wordt het ook wel geopereerd. Vaak wordt dan de botstukjes bij elkaar gebracht met ijzerdraadje of schroefjes.

Doet het pijn als je gips krijgt?
Het krijgen van gips doet op zich geen pijn maar het kan natuurlijk wel dat je pijn hebt van de breuk. Op de Spoedeisende hulp krijg je altijd gelijk pijnstilling.
Na meestal 1 week wordt het gips verwisseld. Dan is vaak de pijn van de breuk al veel minder.

Hoe lang duurt het om in te gipsen?
Een hand of een pols duurt meestal 15 minuten en een onderbeen 20 minuten. Het is eigenlijk zo gebeurd. Het duurt wel wat langer voordat het gips helemaal hard is.

Uit welke kleuren gips kan ik kiezen?
We hebben veel vrolijke kleuren waar je uit kan kiezen. Blauw en roze vinden de meeste kinderen het leukst maar we hebben ook paars, rood, geel, groen, zwart en oranje. Die wordt vaak gevraagd met koningsdag en als het Nederlands elftal moet voetballen.

Mag er op mijn gips geschreven worden?
Ja hoor. Dan ziet het gips er ook veel leuker uit. Met een dikke viltstift kun je al je vriendjes en vriendinnetjes hun naam er op laten zetten.

Hoe lang moet gips meestal blijven zitten?
Dat ligt er aan wat je gebroken hebt. Meestal geneest een breuk tussen de drie en vijf weken. Zolang blijft het gips ook zitten. Maar het kan soms wat korter of wat langer zijn.

Mag je er mee zwemmen of onder de douche?
Als je een botbreukje van je pols hebt dat gemakkelijk geneest kunnen wij daarvoor een zwemgips geven. Je arm mag dan niet meer dik zijn en je mag ook geen wondjes hebben. Je kan dat het beste aan de gipsverbandmeester vragen.

Wat doe je als je kriebel krijgt onder je gips?
Er zijn spuitbusjes te koop met een poeder die tussen het gips en je huid kan spuiten. Dat geeft verkoeling en daarmee verdwijnt de jeuk.

Hoe wordt het gips er weer af gehaald?
Vaak kun je het gips er af knippen met een schaar of met een speciale gipszaag. Van de gipszaag schrikken de meeste kinderen maar eigenlijk doet het zagen helemaal geen pijn. De zaag trilt door het gips heen en geeft een kietelend gevoel.

Mag je het gips daarna mee naar huis nemen?
Natuurlijk mag je gips mee naar huis nemen. Jij hebt het al die tijd gedragen!