Wat heb ik?

Heb je het vaak benauwd?

Heb je het vaak benauwd? Dan kom je eerst bij de huisarts. Meestal blijkt het te gaan om een verkoudheid die maar niet over wil gaan of een allergie. Maar het kan ook zijn dat de huisarts denkt dat je misschien astma hebt. Als je klachten blijft houden, stuurt de huisarts je door naar de kinderarts in het ziekenhuis. Wat is astma?
In je longen zitten kleine buisjes die zuurstof (lucht) in je longen vervoeren. Als je astma hebt, zijn deze buisjes de hele tijd ontstoken. Daardoor ben je gevoelig voor bijvoorbeeld rook en stof. Als je dit inademt, trekken de buisjes zich samen en komt er meer slijm in de buisjes. Hierdoor komt er minder lucht in je longen en krijg jij het benauwd. Je hoort dan een piepend geluid als je ademt.

Spreekuur voor kinderen met longproblemen
De kinderarts onderzoekt je door naar je longen te luisteren, maar vooral ook door een heleboel vragen te stellen aan jou en je ouders of verzorgers. Zit het misschien in de familie? Wordt er gerookt thuis, heb je wel eens last gehad van allergieën? Als ook de kinderarts denkt dat je benauwdheid veroorzaakt wordt door astma, kan het zijn dat je pufjes moet gaan gebruiken. de kinderarts kan je ook doorsturen naar het speciale spreekuur voor kinderen met longproblemen. Hier werken de kinderarts en een gespecialiseerde longverpleegkundige samen.

De longverpleegkundige
Zij is er om veel uit te leggen aan jou en je ouders, en je vragen te beantwoorden zoals:
Hoe werken je longen, wat is astma? En waarom moet je puffers gebruiken en hoe moet dan dan? Ook oefent ze de pufjes met jou, dus neem altijd je eigen medicijnen mee.

Longfunctieonderzoek
Soms krijg je een onderzoek, dit kan pas vanaf ongeveer 6 jaar. De longfunctielaborante onderzoekt met een apparaat waar je in moet blazen of je longen nog goed werken. Dit heet een longfunctieonderzoek.

Behandeling
Als blijkt dat je inderdaad astma hebt, krijg je van de kinderarts medicijnen die ervoor zorgen dat de ontstekingen in je longen minder worden en die de buisjes in je longen wat wijder maken. Meestal zijn het medicijnen die je inademt met een speciaal apparaatje; een puffer. 

Meer weten?
Als je meer wilt weten over astma kun je natuurlijk altijd alles vragen aan de dokter of longverpleegkundige. Je kunt ook kijken op de website van het Longfonds: Astmakids.