Wat heb ik?

Keelpijn (amandelen)

Wat zijn amandelen?
Amandelen zijn bolletjes achter in je keel en in je neus die bacteriën tegenhouden, zodat je niet zo snel ziek wordt. Maar soms raken je amandelen ontstoken en wordt je er juist sneller verkouden en ziek door. Als dit vaak gebeurt is het soms nodig om de amandelen weg te halen. Soms alleen je neusamandelen, maar ook wel eens neus- en keelamandelen.

Het knippen van je amandelen is een kleine operatie en als alles goed gaat mag je dezelfde dag nog naar huis. Bekijk hieronder ook het filmpje:


Dezelfde dag weer naar huis
Je komt ‘s morgens vroeg in het ziekenhuis. Je mag je eigen pyjama meenemen en als je wilt een knuffel, een boekje of iets anders om mee te spelen. Op de kinderdagbehandeling liggen kinderen die net als jij een kleine operatie krijgen en diezelfde dag nog naar huis gaan.

Je vader, moeder of verzorger gaat met je mee naar de operatiekamer. Je vader, moeder of verzorger krijgt ook een speciale schone jas aan die is bedoeld voor op de operatiekamer, een netje om het haar en hoesjes om de schoenen. Zo blijft alles op de operatiekamer extra schoon.

Narcose
Natuurlijk voel je helemaal niks van de operatie. Dit komt omdat je ‘onder narcose gaat’. Dit doet de anesthesioloog, dat is een dokter die gespecialiseerd is in het in slaap brengen van mensen voor de operatie. De anesthesioloog let tijdens de operatie heel goed op jou. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld of je ademhaling en je hartslag goed is. De anesthesioloog houdt een plastic kapje op je mond waardoor je een speciaal medicijn in ademt. Hiervan val je in een hele diepe slaap. Zodra je in slaap bent gaat je vader, moeder of verzorger naar de wachtruimte.

De operatie
De kno-arts haalt nu met een instrument de amandelen weg die steeds ontstoken raken. Dit is heel snel gebeurd. Het duurt maar een paar minuutjes. En dan ben je alweer klaar. Je gaat nu naar de uitslaapkamer. Daar wordt je langzaam wakker.
In de uitslaapkamer is je vader, moeder of verzorger weer bij je.

IJsje
Als je weer helemaal wakker bent en alles goed met je is, ga je samen met je vader, moeder of verzorger weer naar de afdeling kinderdagbehandeling. Hier blijf je nog een poosje omdat de dokter zeker wil weten of alles goed met je gaat. Je krijgt iets lekker kouds te drinken of een ijsje. Dit is goed voor je keel. Je kunt in bed blijven liggen, maar als je je goed voelt mag je ook in de speelkamer gaan spelen.

Pijn
Het kan ook zijn dat je je minder goed voelt na de operatie. Je kunt last hebben van keelpijn of pijn bij het slikken. Soms bloed het wondje nog een beetje. Dan kan het zijn dat er nog wat bloed en je neus of uit je mond komt. Je kunt ook nog misselijk zijn, maar datgaat vanzelf over.
De kno-arts komt soms op de afdeling nog een keertje bij je langs en als alles helemaal goed is, mag je je weer aankleden en daarna lekker weer naar huis.

Thuis
Thuis kun je nog een paar dagen pijn in je keel houden. Zelfs je oren kunnen een beetje pijn doen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Het gaat vanzelf over en voor de pijn mag je regelmatig een paracetamol (pijnstiller) innemen. Je mag vijf dagen na de operatie niet naar school en de eerste twee weken mag je ook niet zwemmen.

Als je je pyjama aan hebt, krijg je een paracetamol zetpil zodat je na de operatie minder pijn voelt. Ook krijg je een soort drankje tussen je billen waar je slaperig van wordt. Dat lijkt een beetje gek, maar het doet geen pijn en gelukkig hoef je nu geen vies drankje door te slikken! Daarna ga je naar de operatiekamer.