Wat heb ik?

Kinder-urologie

Je urinewegen zijn de organen in je lichaam die ervoor zorgen dat je kunt plassen. Het zijn de nieren, de urineleiders (de buisjes die vanaf je nieren naar je blaas leiden), de blaas, en de plasbuis (het buisje waardoor je plast, het loopt vanaf je blaas naar buiten.)

Als (één van) deze organen niet goed werken, bijvoorbeeld door een ontsteking, kom je bij de kinderarts die veel verstand heeft van problemen van de urinewegen.

Het vaakst komt een blaasontsteking voor. Als je dat eens één keertje hebt is het niet zo erg, maar soms wil de ontsteking niet echt weggaan en blijven de problemen maar terugkomen. In dat geval stuurt de huisarts je door naar de kinderarts. Die gaat verder onderzoeken wat hiervan de oorzaak is.

Onderzoeken
Als eerste laat de kinderarts een plasje onderzoeken in het laboratorium. Je moet dan in een potje plassen. Dat doe je gewoon thuis.

Bloedonderzoek
Meestal krijg je ook een bloedonderzoek. Hoe dat gaat lees je hier. Aan je bloed is te zien of je nieren goed werken. Je nieren halen immers alle afvalstoffen uit je eten en drinken. Als dit niet goed gebeurt, kunnen afvalstoffen in je bloed terecht komen.

Echo van je blaas en nieren
Ook krijg je een echo van je nieren en je blaas. Hoe dat gaat lees je hier. Dit is om te kijken of de vorm van je nieren en je blaas er goed uit ziet (zijn ze niet te groot of te klein, is de vorm normaal). Met de echo wordt ook onderzocht of je je blaas goed leeg kunt plassen of dat er telkens een klein beetje plas achterblijft in je blaas.

Speciale nierfoto
Soms wordt er ook een heel bijzondere foto gemaakt van je nieren. Dit gebeurt met een speciale camera die een gammacamera wordt genoemd. De gammacamera kan radio-actieve stof fotograferen. Voordat deze foto wordt gemaakt krijg je een piep klein beetje radioactieve stof ingespoten via een naaldje in je hand. Hoe dit onderzoek gaat lees en zie je hier. Met dit onderzoek kan de dokter nog beter zien hoe je nieren werken.

Medicijnen of operatie
Meestal is het niet nodig om je te opereren. Je krijgt dan pillen die je beter maken. Heel soms moet je wel worden geopereerd. Dat gebeurt dan niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dit is een ziekenhuis speciaal voor kinderen. De operatie wordt gedaan door een kinder-uroloog die zich heeft gespecialiseerd in het opereren van kinderen met problemen aan de urinewegen.

Plasproblemen
Als je vaak zomaar in je broek plast, ’s nachts en/of overdag kun je terecht bij het kinderspreekuur in het Regionaal Bekkenbodem Centrum (RBC) van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Je wordt dan op één ochtend onderzocht door een kinderarts, kinderbekkenfysiotherapeut, kindercontinentieverpleegkundige en een radioloog.