Wat heb ik?

Oorpijn (buisjes)

Als je vaak last hebt van oorpijn en je oren vaak ontstoken zijn ga je naar de keel-, neus-, oorarts (kno-arts). Meestal kijkt de kno-arts eerst of je oorpijn overgaat met medicijnen, maar als dat niet helpt is soms een kleine operatie nodig. Je krijgt dan buisjes in je oren.

Waar komen die buisjes precies?
Je oren staan in verbinding met je neus en keel. Als je verkouden bent, kunnen je oren daar ook last van hebben. In je oren zit een trommelvlies. Soms komt er tijdens een verkoudheid wat vocht achter het trommelvlies. Dat kan daar maar moeilijk weg en soms gaat het dan ontsteken. De kno-arts plaatst piepkleine buisjes in je trommelvliezen, zodat het vocht netjes weg kan lopen. Je oren raken dan niet meer zo gemakkelijk ontstoken. En jij bent van je oorpijn af! De operatie doet geen pijn en na ongeveer een jaar vallen de buisjes er van zelf uit. meestal merk je daar niks van. De buisjes zijn zo klein dat je ze niet eens hoort of ziet vallen.

Dat blauwe 'kraaltje' is een buisje. Ernaast zie je een dubbeltje: zo klein is een buisje dus!

De dag van de operatie
Het plaatsen van buisjes in je oren is een kleine operatie en je mag dezelfde dag nog naar huis. Je komt ‘s morgens vroeg in het ziekenhuis. Je mag je eigen pyjama meenemen en als je wilt een knuffel, een boekje of iets anders om mee te spelen. Op de kinderdagbehandeling liggen kinderen die net als jij een kleine operatie krijgen en diezelfde dag nog naar huis gaan.

Je krijgt van te voren een paracetamol zetpil omdat je na de operatie last kunt hebben van keelpijn. Ook krijg je een soort drankje tussen je billen waar je slaperig van wordt. Dat lijkt een beetje gek, maar het doet geen pijn en gelukkig hoef je nu geen vies drankje door te slikken! Daarna ga je naar de operatiekamer.

Je vader, moeder of verzorger gaat met je mee naar de operatiekamer. Je vader, moeder of verzorger krijgt een speciale schone jas aan die is bedoeld voor op de operatiekamer, een netje om het haar en hoesjes om de schoenen. Zo blijft alles op de operatiekamer extra schoon.

Narcose
Natuurlijk voel je helemaal niks van de operatie. Dit komt omdat je ‘onder narcose gaat’. Dit doet de anesthesioloog, dat is een dokter die gespecialiseerd is in het in slaap brengen van mensen voor de operatie. De anesthesioloog let tijdens de operatie heel goed op jou. Hij of zij kijkt bijvoorbeeld of je ademhaling en je hartslag goed is. De anesthesioloog houdt een plastic kapje op je mond waardoor je een speciaal medicijn in ademt. Hiervan val je in een hele diepe slaap. Zodra je in slaap bent gaat je vader, moeder of verzorger naar de wachtruimte.
 

Operatie
Het plaatsen van de buisjes is eigenlijk zo gebeurd. Het duurt maar een paar minuutjes. Hierna ga je naar de uitslaapkamer en daar is je vader, moeder of verzorger weer bij je. Als je weer helemaal wakker bent en alles goed met je is, ga je samen met je vader, moeder of verzorger weer naar de afdeling kinderdagbehandeling. Hier blijf je nog een poosje omdat de dokter zeker wil weten of alles goed met je gaat.
Je kunt in bed blijven liggen, maar als je je goed voelt mag je ook in de speelkamer gaan spelen.
Het kan ook zijn dat je je minder goed voelt na de operatie. Je kunt misselijk zijn. Dat komt door de narcose en gaat vanzelf over.
Als alles helemaal goed is, mag je je weer aankleden en daarna lekker weer naar huis.

Weer thuis
Als alles goed is heb je na de operatie geen pijn in je oren. Je mag de dag na de operatie gewoon weer naar school en buiten spelen. De eerste twee weken na de operatie mag je niet zwemmen. Daarna mag je wel zwemmen met buisjes, maar als het pijn doet of gaat ontsteken is het beter als je speciale oordopjes draagt, zodat er geen water in de buisjes kan komen.