Wat heb ik?

Plasproblemen

Heb je vaak last van een blaasontsteking, moet je vaak plassen of kan je je plas moeilijk ophouden? Plas je wel eens in bed? Vervelend is dat hè? Gelukkig is er wat aan te doen. Bij het Regionaal Bekkenbodem Centrum (RBC) werkt de kinderarts samen met een heleboel andere specialisten op het gebied van plasproblemen. Ze hebben er zelfs een speciale plasklas voor kinderen. Dat klinkt een beetje gek, maar ze kunnen je hier echt heel goed helpen.

Onderzoeken
Als je de eerste keer komt, wordt je op één ochtend onderzocht door de kinderarts, een kinderfysiotherapeut, een speciale verpleegkundige die gespecialiseerd is in kinderen met plasproblemen en een radioloog (Dat is iemand die verstand heeft van het maken van foto’s en filmpjes van de binnenkant van je lichaam. De radioloog maakt een echo van je buik. Hier voel je helemaal niets van).

Persoonlijk behandelplan
Na alle onderzoeken krijg je meteen te horen waardoor de plasproblemen bij jou worden veroorzaakt en wat eraan te doen is. Omdat dit bij ieder kind weer anders is, krijg jij een eigen plan voor een behandeling die precies past bij jouw problemen. Dit heet een persoonlijk behandelplan.

Plasklas
Het kan zijn dat je één of twee keer naar de plasklas gaat. Dit doe je niet alleen maar samen met nog meer kinderen die dezelfde problemen als jij hebben. Ook je ouders of verzorgers mogen mee. Het helpt als je met andere kinderen kunt praten die hetzelfde hebben als jij. In de plasklas krijg je veel handige tips en oefeningen.
Voor kinderen die in bed plassen is er een apart spreekuur. Ook dan krijg je een persoonlijk behandelplan.

Bekijk de dvd
Hoe een bezoek aan het kinderspreekuur en de plasklas eruit ziet is nu ook te zien op dvd. Je kunt aan de huisarts vragen of je deze dvd mag lenen, zodat je deze thuis, op je gemak, kunt bekijken.

Je kunt het regionaal Bekkenbodem Centrum bellen op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 08:30 en 16:30 uur en op donderdag van 09.00 tot 12.00 uur op telefoon (078) 654 29 53.


Terug naar spreekuren

Terug naar 'Wat heb ik'